Viikko Ateenan lähisaarissa…. toukokuussa 2009
”Teema: ”Elämä on liian lyhyt… juoda huonoa viiniä”.
Sain edullisesti lentoliput meno/paluu ilman välilaskuja Ateenaan, joten päätin mennä katsomaan Ateenan lähisaaria, joissa Ateenalaisilla on kesähuviloita ja viettävät viikonloppuja poissa Ateenan paahtavasta kesän kuumuudesta.Saronic- lahden saarista voisi mainita ainakin: Spetses,Poros, Hydra,Salamis,Agistri ja Eginan. Näistä valitsin melkein summamutikassa Agistrin ja Eginan. Lähinnä helppojen kulkuhyhteyksin takia. Salamiksesta olin lukenut, että sen rannat eivät olisi kovin puhtaita, joten en kiinnittänyt siihen enempää huomiota. Viikon matkalla ei kahteenkaan saareen ehdi tutustua ajattelin etukäteen ja totesin sen myös näin olevan matkan tehtyäni.Toukokuu ja Syyskuu ovat Kreikassa jo ns low-seasonia eli ”lomakauden ulkopuolella”. Tällä on se etu, että on tilaa, hinnat ovat edullisempia kuin keskikesällä, joten matkaan. Tosin Miloksen kylässä tarjoilija sanoi toukokuun olevan ” dead seoson in” eli kuolleen ajankohdan lomakaudessa.
FINNAIRIN SUORA LENTO
Lento Ateenaan lähti Finnairin koneella 08.40 ja lentoaika on noin 3 tuntia Ateenaan. Tämä sopi hyvin eteenpäin menojeni aikatauluihin. Mitään oikein suunnitelmaa minulla ei ollut kuin; mennä Pireukseen ja sieltä lautalla Agistrin saareen, jossa sähköpostitse olin ilmoittanut tulevani perhehotelli apartementos Andreaan yhdeksi yöksi.Kone oli ajallaan Ateenan Venizelos lentokentällä. Kentällä näköjään kaikki tulevat matkustajat kuvattiin lämpökameralla ilmeisesti sikainfluenssa vaaran takia. Se ei haitannut, tullessa olisi pitänyt kuvata kuparinruskeaa kuumaa otsanahkaani.
LENTOKENTTÄBUSSI X96 PIREUKSEEN
Matkatavaralaukku hihnalta ja käsitavarareppu siihen rullilla vetäen menin ”arrival ” ovesta ulos. Oven vieressä oli pieni lippumyyntikoppi, josta ostin Pireuksen express bussiin 3,20 euron lipun. Samoin X96 Pireuksen bussi oli aivan oven lähellä ja siihen panin laukkuni ja menin istumaan ja odottamaan lähtöä. Bussi lähti, ei aivan täynnä, ulkona oli noin +30 c ja bussissa pelasi ilmastointi, ei paha Pohjolan kylmästä tulleelle matkailijalle.Noin 1 h 15 minuuttia ja bussinkuljettaja näytti ” enkö poistu päätepysäkillä”. Hyppäsin ulos laukkuineni ja menin heti kadun vieressä lähinnä olevaan tavernaan ja tilasin Mythoksen (=kreikkalainen olut jota myydään mm laajalti Balkkanilla) ja irrotin housuni lahkeet ja otin sukat pois.Mythoksen jälkeen vedin laukkuani rullilla kun kadulla mies lipunmyyntitoimiston luona kysyi ” minne ”? Sanoin Agistri… ja hän kehotti ostamaan tästä lipputoimistosta lipun. Ostin lipun m/s Poseidoniin eli ”Saronic saarten työjuhtaan” hintaan 10.20 euroa. Lipussa oli gate 8 ja kysyin missä?, johon sain vastauksen ja viittauksen kadun toisella puolella. Vedin laukkuani vilkasliikenteisen Pireuksen satamakadun yli ja katselin ja löysin ison sinisen aluksen eli Poseidonin. Seurasin vielä portti 8 ja sen….. passinger terminal…, mutta mennessä siihen suuntaan huusi tavernan pitäjä, että ” tässä on terminaali ja viittasi pöytään”. Hän sai minut vakuuttuneeksi ja tilasin tatzikit,taramosalatit ja Gyros pitan. Ne maistuivat nyt” jo tosi Kreikalle.”
MERIMATKA POSEIDONILLA
Laiva lähti lipun mukaan 16.30 ja laivaan kävellään auki olevasta etuportista, annetaan tarkistuslippu henkilökunnalle ja pannaan iso laukku autokannen tavarahyllylle. Poseidonin kannella sai käsityksen mikä on Pireuksen matkustajasatama kun katseli eri kokoisia laivoja ” pitkin ja poikin satama-altaassa”.
AGISTRI
M/S Poseidon pysähtyi ensin Eginassa ja jatkoi sen jälkeen Agistriin, josta vedin laukkuni noin 800 metriä perhehotelli Andreaan. Siellä kävi jouhevasti sisään kirjoittumiseni ja uima-altaaseen siirtymiseni pölyjen pyyhintään uiden altaassa.Agistrissä olin kaksi vuorokautta, ajelin saaren mopolla, kävi eri kylissä ja rannoilla. Vaikutuksen teki Limeniaria sisämaan ….tosi Kreikkalainen…. kylä sekä Miloksen rantakylä.Tämän jälkeen siirryin Agistri vesibussilla Eginaan. Ensin Agistri skalasta Milokseen ja sieltä noin 20 minuutin merimatkan jälkeen Eginaan.
EGINA
Eginassa oli isompi satama ja saari. Laivoja lähtee päiväsaikaaan tunnin välein. Katselin Eginan satamalaiturilla hotellia, josta näkisi satama-alueelle. Sellainen olikin noin 500 metrin päässä ”menneen maailman” kreikkalainen satamahotelli Evreti…. hotelli, jonka receptionisti Jorgos ei juurikaan ymmärtänyt englantia. Low season…. hinnaksi tuli 40 euroa yö. Näissä hinnoissa täytyy muistaa, että siinä olisi mennyt toinenkin henkilö samaan hintaan. Käsittääkseni tässä myydään huone yöksi, jossa on kaksi paikkaa.Tässä hotellissa olin kaksi vuorikautta ajelin scootterilla saaren kylissä ja kävelin aamuisin ja iltaisin pienevenesatamassa. Satama ja meren läheisyys takaa tuoreen kalan saannin läheisiin tavernoihin ja näissä vastapäätä pienvenestamaaa söinkin friteerattuja pikkukaloja, jotka olivat parhaita tälllä matkalla.
Lisäys:
Kiertelin saarta scootterilla ja ennen Perdikan kylää poikkesin rantaan, jossa oli Taverna. Tämä paikka lähellä Aiginitisaa, osoittautui kohtalokkaaksi. Merivesi oli jotakin +23 c ja vaikka Tavernan kokki oli veitsi kädessä ja kehui hineoa kalaravintolaa, ei siellä ollut Glossaa/merianturaa, eikä pieniä silakoita. Tilasin kanavarrasta ja menin rantapöytään, vaihdoin vaatteet ja otin kamerani tarkoituksella mennä uimaan. Ennen veteen menoa näin paljon merisiilejä eli mustia piikkipalloja. Päätin kuitenkin mennä, ilman maskia, jolloin vedessä ei nähnyt niin hyvin. Uin ja kuvasin jonkin aikaa. Lähdin tulemaan ylös ja varoin siilipalloja ...menin kivi kiveltä varovaisesti. Viimein nousin ylös ja tällöin katsoin etten astu pallon päälle, jolloin otin tukeva vasemmalta ja länttäsin käteni piikkipalloon. En tosin koko painollani. Vedin heti pois. Otin kuvan kädestäni vedessä ja nousin ylös. Tarkastelin kättäni ja pyysin tarjoilijaa...josko löytyisi pinsetit. Ei löytynyt. Nypin sormin pois ja lopuksi hankasin karhealla pyyheliinalla. Sain mielestäni piikit melko hyvin pois. Sitten lounaan kimppuun. Nahistuneita rasvassa keitettyjä perunoia ja muutama tikku kanan ja vihanneksen paloja. Totesin mikäli tästä ei tule mitään tautuia, ruoka olisi hyvää. Ei tullut. Surkein annos saarilla. Annoin ainoan setelini eli 50 euron. Siitä tuli ongelma. Ei ollut vaihtorahaa. Omistaja söi sivummalla seurueessa ja tarjoilijapoika kävi kysymässä omistajalta, ei ollut vaihtaa. Poika tuli sanomaan, että hän saa vaihdettua 10 minuutin päästä. Sanoin ..endaks. Poika meni mopolla ilmeisesti lähimpään kauppaan ja toi vaihtorahat . Lähdin mopollani. Opin tästä sen, että "jatkossa panen pienet pinsetit matkaapteekki pussiini varoiksi".
KLONOS ANNA HOTELLI … SEN OLISI PITÄNYT OLLA
Tässä Evreti satamahotellissa ei ollut uima-allasta, joten olin sellaisen nähnyt noin 800 metrin päästä satamasta mäeltä ja seuraavaksi menin hotelli Klonokseen. Tämän vieressä on Klonos Anna hotelli, joka käyttää samaa uima-allasta ja Annan pitäjät ovat äiti ja tytär, jotka tekevät erinomaista ruokaa. Valitsin väärän Klonoksen, mutta kävin viereisessä Annassa syömässä illalla Stiffadoa…. osana illallista. Täältä oli erinomaiset näköalat Agistrihin, sataman edustalle ja muualle merelle. Yön hinnaksi; off seosinilla ….sain 65 euroa.
Lisäys:
Eginan satamasta 800 metrin päässä on kaksi kloonattua hotellia, joilla on yhteinen uima-allasalue. Klonos Anna hotelli on se, johon menisin seuraavalla kerralla. Tämä Anna hotelli oli nytkin täynnä saksalaisia ja ruotsalaisia matkailijoita ja iltaisin heidän ruokasalinsa oli illallisen aikaan täynnä.Hotellia pitää erittäin palvelualtis nainen/äiti, joka ilmeisesti luo hengen kreikkalaiseen kotiruokaan. Hänen tyttärensä, joka hoitaa tarjoilupuolta, on ulkonäöltään kuin kreikkalainen antiikin jumalatar.Kaksi yötä meni äkkiä mm . toisena kuunnellessa hotellissa kreikkalaisia häitä uima-altaalla kello 03 saakka.
PALUUMATKALLE
Ajoin vuokraamallani mönkijällä satamaan laukku selässä. Jätin mönkijän ”Sklavenas rent”- ketjun hoitajalle. Hän oli kyllä tiennyt neuvoa minua etukäteen….Ag Marinassa ei ole nyt off seoson aikaan mitään elämää, vaan neuvo oli ….aja rantatietä Perdikaan ja siellä on näkemisen arvoista, en uskonut, vaan toisella kerralla ajoin ja tämä ajopeli liikkeen hoitaja oli oikeassa. Hän oli myös oikeassa Klonos hotelleista eli Anna…. oli se mihin kannatti mennä.
AJOPELIN VUOKRAUSEHDOT EGINALLA
Tässä vuokraamossa ja ilmeisesti koko saaressa on sama käytäntö: ei mitään vakuutuksia kulkuvälineissä eli vahingon sattuessa maksat kaikein. Toisenlainen käytäntö on ns Kreikan turistisaarissa, jossa ainakin myydään ” täysi vakuutuksella ajoneuvo”.Satamasta ostin lippu toimistosta lipun Poseidoniin. Toimistokoppeja joita oli useita oli isommalla punaisella merkitty kellonaika seuraavan laivan lähtöön. Pireuksessa tuttuun Gate 8 alueelle ja en malttanut olla käymättä ”virallisessa satamaterminaalissa eli tavernassa”, jossa tarjoilija Minthos silminnähden ilostui nähdessäni minut jälleen laukkuineni.
PIREUS PALUUMATKALLA JA ATTIKAN MARE NOSTRUM HOTELLI
En ollut varannut hotellia aamulla illaksi, mutta olin katsonut netistä noin 20 minuutin ajomatkan päässä lentokentältä Vravrona lahdessa olevan Mare Nostrum hotellin. Ajattelin saavani jonkun kysymään lippua tai varaustoimistossa Pireuksessa ….mikä olisi yön hinta?Tämä oli täysin väärä luulo.Netissä po hotellin halvin tarjous oli 115 euroa. Tämähän ei sitten Pireuksessa onnistunut, ei ollut sellaista…. booking officea ….ja numerotiedustelusta sain väärän numeron hotelliin. Erinäisten ”harhaan johtamisten jälkeen Pireuksessa”, minuun tarttui Jorgos englantia puhuva taksinkuljettaja, joka eka kerralla sai myös väärän numeron tiedustelusta ja toisella kerralla sai tingittyä minulle alle 100 euron hinnan po hotelliin. Jorgos puhui ainakin kolmen henkilön kanssa ja aloitti kohteliaalla ….Jasas…tervehdyksellä joka kerta.Jorgoksen kanssa matkaan, mikä kesti noin tunnin ja tosi hieno rantahotelli Mare Nostrum, jossa menin altaaseen ja mereen pyyhkimään matkan pölyt pois.Hotellissa oli wlan verkko pientä korvausta vastaan ja sillä päivitin miniläppärini postin ja kuvat.
Lisäys:
Olin tuudittunut siihen, että saisin Pireuksesta varattua katsomani Mare Nostrum hotellin. Tämähän ei onnistunut. Ensimmäisestä lipputoimistosta virkailija aikoi auttaa ja näytettyäni hotellin nimen sanoi ; I dont know this hotel...I´m busy.Tällä tavalla minua neuvottiin ainakin viiteen eri paikkaan molemmin puolin vilkasta Pireuksen satamapohjukan rantakatu. Kysyin myös satamapoliisilta paikkaa ja tietoa hotellista; jolloin neuvottiin usean kilometrin päähän gate i12, jossa olisi jokin toimisto. Seuraavasta paikasta kysyttyäni sanottiin tämän toimsiston olevan kiinni tai sellaista ei olekkaan.Tässä vaiheessa pidin tuumaustauon ja kävin katsomassa Pireuksen Triton Empire hotellin pimeän puoleisia huoneita a 60 e yö. Useassa paikassani kysyttyänio tätä toisella puolella Ateenaa olevaa rantahotellisa sanottiin: mikset ole täällä, on puolet halvempaa?No...sinnikkyyteni palkittiin ja pääsin tähän Mare Nostrumiin ja olin siitä tyytyväinen viettäessäni viikon matkan viimeistä yötä Kreikassa.
SHUTLE BUSSI LENTOKENTÄLLE…. 20 MINUUTTIA
Aamulla koneen lähtöaika Ateenan Venizelos kentältä oli 13.30, joten oli hyvä aika tulla aamusella huonehintaan kuuluvalla shutle bussilla (= Georgos kuljetti minut ainoana asiakkaan paketti bussilla) kentälle 20 minuutissa.
Lisäys:
Tässä hotellissa yritettiin kovasti myydä 30 euron taksimatkaa kentälle tämän huonehintaan kuuluvan shutle bussi kyydin sijaan. En ottanut ja kyydit olivat kyllä aivan samanveroisia sillä erotuksella, että säästin 30 e.Kentällä departures ….ovella oli myös Pireuksesta tulevan X96 bussin lentokenttäpysäkki.Mikäli Pireuksesta nousee x96 lentokenttäbussiin tai matkan varrelta pääsee suoraan lentokentän ovelle. Samoin vastapäätä oli tasokas Sofitel airporthotelli.
ATEENAN VENIZELOS KENTÄLLÄ
Nyt kenttäjonossa kuulin ensimmäistä kertaan suomen murretta muilta matkailijoilta. Ateenan kenttä on siisti,järjestyksessä asiat ja myymälät. Ainoa virhelaskenta oli se, että kuvittelin viimeisen turvatarkastuksen jälkeen ennen lähtöporttia olevan vielä tax free myymälöitä, kuten lähtöaulassa. Näin ei ollut, joten viimehetken ostoksia en tehnyt.
VIIKKO ATEENAN LÄHISAARISSA
Lomakauden ulkopuolella oli väljää ja helppoa kulkea lentokentältä Pireukseen ja lähisaarille. Viikko meni äkkiä muistamatta arkisia asioita. Jos Pireuksen matkustajasatamassa joutuisin menemään, jonnekin G 8 portista kauempana olevalle (tähän lähelle pysähtyy x96 lentokenttäbussi) käyttäisin melko varmasti Pireuksessa taksia.Pireuksessa minua olisi kiinnostanut kalatukkutori aamulla ja ehkä satama-alueen tarkempi tarkastelu, mutta se jäi nyt toiseen kertaan.Halvin saari oli Agistri ja Eginassa oli selvästi kalliinpaa, vaikka nyt lomakauden ulkopuolella edullisempaa. ”Room to let” olisi varmaan saanut lähelle 20 euron pintaan yöpymisiä. Itse maksoin nyt hotellihuoneista 28-100 euroa. Halvimmilla kuulin Ateenassa hostelissa yövytyn 11 euroa yö kahdeksan hengen huoneessa.
MIHIN KATOSI DEMOKRATIA ?
Taksi Jorgos viedessäni minua ”kaikkien diilien jälkeen Mare Nostrum hotelliin Attikaan Vravronas lahdelle” kertoi Kreikan olevan vanhan sivistysvaltion, jossa on mm ”keksitty”…. filosofia, demokratia ja kaikki muukin maailman hyvä…., johon totesin, ”mihin hukkasitte välillä demokratian ?”…alkoi nauramaan ja jatkoimme näin tätä maailman parhaiden maiden ruotimista edelleen hyvässä yhteisymmärryksessä.
Lisäys:
Tämä taksi Jorgos oli hyvä tyyppi, vaistosi kyydin, paremman busineksen ja oli kreikkalaisen rento oman arvonsa tunteva. Oikein nauratti sisimmässään hänen tiedustellessa hotellissa eri johtajilta ...jasas...aloituksella halvinta hintaa ja saatuaan puhelimeen sellaisen, joka pystyi sen päättämään teki diilin kanssani.Jorgoksen kommentti heti alussa tavatessani oli myös se, että mikset ole täällä Pireuksessa on puolet halvempaa? Kuitenkin päästessämme matkaan jo puolivälissä alkoi kertomaan, että tietää Mare Nostrum hotellin ja se on tosi hieno paikka. Mitä lähemmäs tulimme hotellia sitä parempana ja viihtyisämpänä Jorgos piti hotellia. Tässä vaiheessa muistin katsomaani piemää huonetta 6 kerroksessa Pireuksessa ja hymyilin itsekseni
Kuvia matkani varrelta: (kuvia saa klikkaamalla suuremmiksi sekä löytyy selittäviä tekstejä”
Kuvia matkani varrelta: (kuvia saa klikkaamalla suuremmiksi sekä löytyy selittäviä tekstejä”
broken English ja suomeksi”)
Lisäksi kuvia Paikka auringossa sivullani kansiossa: (Egina,Agistri,Ateena)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti